Jest to zdecydowanie mój ulubieniec wśród jesiennych owsianek. Czekoladowy smak płatków w połączeniu z czerwienią gorącej śliwki i chrupiącymi orzechami… to jest to! Sprawia, że nie tylko robi się ciepło na żołądku, ale też na sercu. Ciemny poranek nie wydaje się wtedy taki straszny. Organizm mobilizuje się do działania, bo jest zadowolony. Dostał nie tylko smaczne śniadanie, ale też zdrowe i pożywne. Wypróbujcie to sami! Poczujcie tę troskę o siebie rozchodzącą się po Waszym ciele z każdym spożywanym kęsem tej propozycji śniadania 😉
40g płatków owsianych — około 4 łyżek
150ml mleko 1,5% — 3/5 szklanki lub więcej, jeśli wolimy rzadsze owsianki
10g kakao — 1 łyżka
180g śliwek — 3 większe sztuki
15g orzechów laskowych — około 1 łyżki
Płatki owsiane zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wchłoną mleko.
Pod koniec gotowania dodać kakao i wymieszać
W międzyczasie śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem aż zaczną się rozpadać.
Owsiankę podawać z orzechami laskowymi.
Kategorie: Kulinaria
Tagi: kakao, orzechy, orzechy laskowe, owsianka, śliwki, śniadanie, śniadanie na słodko
Natalia Horodko
dietetyk
T: 666197857
E: szczypta@natki.pl