Flagowe guacamole

Guacamole – meksykańska pasta/ salsa/ dip przyrządzany na bazie awokado. Dużej ilości osób już dobrze znany, ale czy także w  tej pięknej odsłonie podany?

 

Samo guacamole może nie nasycić głodu oka. Jest jednolite i jednobarwne. Wystarczy jednak kilka dodatków, odpowiednie ułożenie składników i efektowne danie gotowe, które nie tylko nasyci żołądek, ale i oczy.

Zanim jednak do wyglądu dania przejdziemy, warto zająć się smakiem, by nie był tak mdły, jak wygląd pasty czasami potrafi być. W podstawowej wersji guacamole wzbogaca się w sok z limonki i sól. Zamiast dodatku tego zielonego cytrusa smak można  uatrakcyjnić o sok z cytryny, a także dodać czosnek i pieprz. Te składniki obrócą smak o 90 stopni.  Gdy dip połączymy jeszcze z odpowiednimi dodatkami, smak potrawy przewróci się do góry nogami – zmieni się o 180 stopni. Dla mnie składnikiem, który to sprawia, jest pomidor. Próbowałam już guacamole w towarzystwie rzodkiewki, ogórka, ale z pomidorem… Smak staje na głowie!

A połączenie tych barw coś Wam przypomina?  Czerwień pomidora w połączeniu z zielenią guacamole odzwierciedla dwie z trzech barw flagi Meksyku. Czyli wszystko się zgadza meksykańska pasta guacamole = flagowe guacamole.

Na tym jednak nie poprzestaje, chociaż to połączenie w smaku jest już genialne. Natka dietetyczka się odzywa i dodaje jeszcze szczyptę białka i węglowodanów by posiłek ten był dobrze zbilansowany. Tę propozycję dania serwuje więc z krewetkami i na tym poprzestaje, jeśli mam ochotę na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Jeśli jednak wolę danie bogate we wszystkie makroskładniki to zagryzam je chlebem, który stanowi źródło węglowodanów.

 

 

 

Składniki:

Krewetki

Awokado

Pomidor

Cebula

Czosnek

Sok z limonki/ cytryny

Oliwa z oliwek

Pieprz i sól

Szczypiorek

Przyprawa suszone pomidory

Papryczka chili (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 

WARSTWA ZIELONA:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ.

Miąższ rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki/cytryny, pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i wymieszać.

 

WARSTWA CZERWONA:

Pomidora umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do pomidorów i wymieszać.

Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą suszone pomidory.

 

KREWETKI:

Krewetki przyprawić do smaku ulubioną przyprawą, np. słodką papryką

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili i smażyć przez około pół minuty.

Dodać krewetki i smażyć z obu stron aż będą gotowe (czas smażenia zależy od wielkości krewetek, te małe wystarczy smażyć przez około 1-2 z każdej strony)

 

PROPOZYCJA PODANIA:

Do kolitki ceramicznej lub innej miseczki dodać najpierw pomidory, a następnie 2/3 guacamole. Kolitkę przyłożyć do talerza, odwrócić na drugą stronę i zdjąć miseczkę, tak aby jej zawartość została na talerzu.

Na wierzchu z brzegu ułożyć krewetki, a w środek nałożyć resztę guacamole.

Wyszukaj w serwisie

Kontakt

Natalia Horodko
dietetyk

T: 666197857
E: szczypta@natki.pl

Social Media