Zanim jednak do wyglądu dania przejdziemy, warto zająć się smakiem, by nie był tak mdły, jak wygląd pasty czasami potrafi być. W podstawowej wersji guacamole wzbogaca się w sok z limonki i sól. Zamiast dodatku tego zielonego cytrusa smak można uatrakcyjnić o sok z cytryny, a także dodać czosnek i pieprz. Te składniki obrócą smak o 90 stopni. Gdy dip połączymy jeszcze z odpowiednimi dodatkami, smak potrawy przewróci się do góry nogami – zmieni się o 180 stopni. Dla mnie składnikiem, który to sprawia, jest pomidor. Próbowałam już guacamole w towarzystwie rzodkiewki, ogórka, ale z pomidorem… Smak staje na głowie!
A połączenie tych barw coś Wam przypomina? Czerwień pomidora w połączeniu z zielenią guacamole odzwierciedla dwie z trzech barw flagi Meksyku. Czyli wszystko się zgadza meksykańska pasta guacamole = flagowe guacamole.
Na tym jednak nie poprzestaje, chociaż to połączenie w smaku jest już genialne. Natka dietetyczka się odzywa i dodaje jeszcze szczyptę białka i węglowodanów by posiłek ten był dobrze zbilansowany. Tę propozycję dania serwuje więc z krewetkami i na tym poprzestaje, jeśli mam ochotę na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Jeśli jednak wolę danie bogate we wszystkie makroskładniki to zagryzam je chlebem, który stanowi źródło węglowodanów.
Krewetki
Awokado
Pomidor
Cebula
Czosnek
Sok z limonki/ cytryny
Oliwa z oliwek
Pieprz i sól
Szczypiorek
Przyprawa suszone pomidory
Papryczka chili (opcjonalnie)
WARSTWA ZIELONA:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ.
Miąższ rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki/cytryny, pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i wymieszać.
WARSTWA CZERWONA:
Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do pomidorów i wymieszać.
Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą suszone pomidory.
KREWETKI:
Krewetki przyprawić do smaku ulubioną przyprawą, np. słodką papryką
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili i smażyć przez około pół minuty.
Dodać krewetki i smażyć z obu stron aż będą gotowe (czas smażenia zależy od wielkości krewetek, te małe wystarczy smażyć przez około 1-2 z każdej strony)
Do kolitki ceramicznej lub innej miseczki dodać najpierw pomidory, a następnie 2/3 guacamole. Kolitkę przyłożyć do talerza, odwrócić na drugą stronę i zdjąć miseczkę, tak aby jej zawartość została na talerzu.
Na wierzchu z brzegu ułożyć krewetki, a w środek nałożyć resztę guacamole.
Natalia Horodko
dietetyk
T: 666197857
E: szczypta@natki.pl