Brukselka jako główna bohaterka

Brukselka – jest to warzywo… jakie jest.

Mała, niepozorna, przez większość osób nielubiana, ale coś w sobie ma… Może zadatki na super bohatera? W sumie czemu nie – jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można więc ją okrzyknąć super bohaterem, ale dla mnie jest po prostu bohaterem tego dania.

PIECZONA BRUKSELKA Z DIPEM NA BAZIE AWOKADO

Od jakiegoś czasu kupując warzywa, brukselka spoglądała na mnie i do mnie mówiła: może byś coś ze mnie zrobiła. 😉 W końcu uległam tym podszeptom i uczyniłam ją główną bohaterką dania. Żeby jednak samej nie było jej smutno, postanowiłam do towarzystwa dorobić sos. Sos w tym samym kolorze, z dodatkiem natki również w tym samym kolorze, a tak, żeby poczuć ten green power! Po spróbowaniu okazało się, że ta mieszanka zieleni, zdecydowanie ma moc i to nie tylko odżywczą, ale i smakową! Koniecznie spróbujcie sami 😀

Składniki:

BRUKSELKA: 

400g brukselka

10g olej rzepakowy – 1 łyżka

Pieprz i sól

DIP: 

70g awokado – 1/2 sztuki

50g jogurt naturalny – 2 łyżki

15g musztarda – 1,5 łyżki

20g sok z cytryny – 2 łyżki

Natka pietruszki

Pieprz i sól

Przygotowanie: 

BRUKSELKA: 

Brukselkę umyć, osuszyć, oczyścić z brzydszych zewnętrznych liści i przekroić na pół.

Przekrojoną brukselkę przełożyć do miski i wymieszać z łyżką oleju oraz pieprzem i solą.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

DIP: 

Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i zblendować go lub rozgnieść widelcem na gładką masę.

Dodać jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i wymieszać.

 

 

Wyszukaj w serwisie

Kontakt

Natalia Horodko
dietetyk

T: 666197857
E: szczypta@natki.pl

Social Media