Mała, niepozorna, przez większość osób nielubiana, ale coś w sobie ma… Może zadatki na super bohatera? W sumie czemu nie – jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można więc ją okrzyknąć super bohaterem, ale dla mnie jest po prostu bohaterem tego dania.
Od jakiegoś czasu kupując warzywa, brukselka spoglądała na mnie i do mnie mówiła: może byś coś ze mnie zrobiła. 😉 W końcu uległam tym podszeptom i uczyniłam ją główną bohaterką dania. Żeby jednak samej nie było jej smutno, postanowiłam do towarzystwa dorobić sos. Sos w tym samym kolorze, z dodatkiem natki również w tym samym kolorze, a tak, żeby poczuć ten green power! Po spróbowaniu okazało się, że ta mieszanka zieleni, zdecydowanie ma moc i to nie tylko odżywczą, ale i smakową! Koniecznie spróbujcie sami 😀
BRUKSELKA:
400g brukselka
10g olej rzepakowy – 1 łyżka
Pieprz i sól
DIP:
70g awokado – 1/2 sztuki
50g jogurt naturalny – 2 łyżki
15g musztarda – 1,5 łyżki
20g sok z cytryny – 2 łyżki
Natka pietruszki
Pieprz i sól
BRUKSELKA:
Brukselkę umyć, osuszyć, oczyścić z brzydszych zewnętrznych liści i przekroić na pół.
Przekrojoną brukselkę przełożyć do miski i wymieszać z łyżką oleju oraz pieprzem i solą.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
DIP:
Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i zblendować go lub rozgnieść widelcem na gładką masę.
Dodać jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i wymieszać.
Natalia Horodko
dietetyk
T: 666197857
E: szczypta@natki.pl